Времето на “Титан” на “Армията” изтече

За пореден път, когато се задава Вечното дерби ЦСКА – Левски, има проблеми. Както обикновено по-големите са в червения стан. Собствениците на ЦСКА – Димитър Борисов и Иво Иванов се изложиха като кифладжии на пазара “Георги Кирков”. В най-неподходящия момент те решиха да сменят старши-треньора Милен Радуканов.

Бившият вече наставник на армейците получи подобен род отплата, след като успя през миналия сезон да възроди отбора и да върне вярата на публиката, която от своя страна му засвидетелства обичта си.

Отборът заигра добре, направи доста сполучливи мачове, но рокадата дойде в момент, когато колелетата започнаха да скърцат леко. Нормално е да има спад или миникриза, но явно тук, в България, нещата не се приемат по този начин. След една загуба и равен Милан Радуканов бе махнат. Както се казва – скроиха му шапката.

Катаклизмите иначе започнаха веднага с идването на Дуци Симонович, който на практика иззе мениджърските функции на Радуканов. Явно гласен още от преди това за треньорския мостик, сърбинът направи така, че змиите в Борисовата градина да започнат да съскат отново със страшна сила.

“Титан” постигна целта си – да махне неудобния Радуканов, който не пожела да влиза в разни схеми. Дуци пък е именно човекът, който има връзки със сръбския тъмен свят и е правилната фигура според собствениците. Не случайно веднага плъзнаха слуховете за уреждане на мачове на червените, за залози на точни резултати и т.н. Ветераните скочиха срещу Симонович, феновете – също. Никой не го иска, но собствениците го държат напук.

Назначиха Димитър Пенев за старши-треньор, но на всички е ясно кой ще дърпа конците. Чичо Митко ще е лицето, но Дуци ще е треньорът. Не случайно и Ангел Червенков отказа да стане помощник на “Армията”. Просто “Титан” избраха по-лесния и по-евтин вариант – Димитър Пенев, който винаги и безвъзмездно е готов да помогне на ЦСКА. А с декларацията, че застават твърдо зад Милен Радуканов, Борисов и Иванов направо станаха за смях. На всички беше ясно, че смяна ще има, но…

Сега се очаква италианецът Маурицио Тромбета, който от зимата ще трябва да води подготовката на червените. Дуци Симонович ще доведе нови трима-четирима играчи, които ще са като Троянски кон в отбора и шефовете ще могат да правят каквото си искат.

Странно ми е и друго – как успяха висшестоящите да направят така, че да развалят атмосферата в отбора, а след това да тръбят наляво и надясно, че Радуканов и “изпуснал съблекалнята”? Както в един момент всички футболисти на ЦСКА бяха твърдо зад треньора си, така в следващия момент се обърнаха срещу него. Останаха само един-двама верни, но те не стигат. Вярно, че и самият Радуканов направи някои грешки, но кой не бърка? Просто няма отбор, който да играе постоянно на високо ниво, няма тим без равенства, без загуби… Младостта на Милен Радуканов също оказа влияние, но човек се учи от грешките си. Той има хъса, има желанието, има сър[ето и смелостта, имаше подкрепата на публиката, имаше шанса да поработи повече в ЦСКА, но нейсе!

Сега едви ли някой привърженик на червените вярва, че в това състояние отборът може да победи Левски във вечното дерби. Дори и с Димитър Пенев начело. Пената може да не знае имената на своите играчи, може да пуска майтапи, може да е изкуфял вече според някои, но разбира и чете играта. Той може да пусне 12 футболисти да са титуляри, но след лека корекцийка от помощниците и от самите играчи, да подреди така отбора, че той да спечели едно дерби, пък било то и с Левски.

Големите въпросителни обаче остават за след 28 октомври. Защо отново бъдещето на ЦСКА е заложено на карта? Кой наистина ще води ЦСКА? Къде е следващата спирка на Милен Радуканов – в националния с Любо Пенев, или пък в… Левски, както стана и преди време, преминавайки при сините години, след като вкара фамозния си гол срещу Ювентус. Да, това вече ще е удар по ЦСКА и то сериозен! А това означава едно – времето на “Титан” изтече

ИВО ТОНКОВ