Адвокатът на ЦСКА Радостин Василев: “БФС си изми ръцете с УЕФА”

Адвокатът на ЦСКА Радостин Василев е един от най-актуалните хора в клуба след многобройните казуси около червените – Анеси, допинга, лиценза и т.н, след които се заговори едва ли не за война по оста “Българска армия” – БФС. Вчера той говори пред “Тема Спорт”.

Г-н Василев, има ли война между БФС и ЦСКА?

– Нека безпристрастните наблюдатели сами да преценят дали има война. За мен най-малкото има тенденция от страна на някои хора и някои комисии на БФС към ЦСКА.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов в открито писмо обясни защо Анеси не може да бъде картотекиран като се позова на факс от ФИФА. Така ли стоят нещата наистина?

– Борислав Попов първо излезе и каза, че има отказ от страна на ФИФА за картотека на футболиста, което не е вярно. Това писмо, което и ЦСКА получи от ФИФА е обяснително. В него се разглежда процедура, която ние много добре знаем. Ние умишлено не пуснахме искането за сертификата (жълтата карта ) на Анеси през БФС, защото знаехме, че ще ни баваят 1 месец и няма да го изпратят. Изрично сме споменали на ФИФА, че сме спъвани от БФС и той отказва да си изпълнява функциите на административен орган.

Според това, което казва Попов, едва ли не ФИФА заявява, че няма да удовлетвори искането ви. Така ли е?

– ФИФА обяснява нейните общи принципи. Но кой е казал, че ЦСКА към днешна дата ще изисква служебен сертификат на футболиста? Българският правилник за статута и трансфера на футболисти позволява картотекирането на играч без договор, без значение дали той е изтекъл или е прекратен по взаимно съгласие в трансферен период, по всяко време. Попов защо презюмира, че ние ще продължим да действаме през ФИФА. Аз днес(б.а. вчера) разбрах, че литовския отбор Невезис отказва да картотекира Анеси и връща сертификата в БФС. Попов отново говори преди да знае реалната ситуация.

Какво означва всичко това на прост език?

– След като представихме Анеси като наш играч и предвид атаките на БФС към нас и заплахите за спиране на трансфери, ръководството на ЦСКА взе решение да бъде намерен начин Анеси да не бъде картотекиран през БФС. Единствения начин това да се случи беше футболиста да дойде при нас от друг отбор. Литовския отбор изиска неговия сертификат и така се стигна до връщането на документа в ЦСКА от Невезис.

А защо го връщат?

– БФС ни бавеше изключително много време с потвърждението на нашето искане в системата на ФИФА ТМС за сертификата от Литва към нас. След като го изискахме и беше минал един месец от края на трансферния период, ТМС естествено отказа издаването и ни казаха, че трябва да напишем заявление до ФИФА защо го искаме. Това обяснение по принцип се пише от федерацията, но ние го написахме знаейки, че БФС никога няма да го изпрати. И в момента, в който получихме въпросното писмо от ФИФА, в което ни казват, че БФС трябва да го прати, ние веднага се отказахме да картотекираме Анеси със служебен сертификат. И в момента ЦСКА преминава към директно картотекиране на Анеси съгласно вътрешните правила на БФС. И не виждам как ще ни откажат.

Какво се е променило сега, че вече можете да поискате директна картотека. Защо не го направихте веднага?

– В момента много по-трудно БФС или Черноморец биха стартирали дисциплинарна процедура за спиране на трансферите на ЦСКА.

Защо?

– Защото футболиста премина през друг отбор по един или по друг начин. Независимо, че не беше картотекран там, реално беше изискан сертификата му от друг клуб. Т.е. няма как да се докаже, че ние сме водили нерегламентирани преговори. В момента шансовете да бъдат спрени трансферите на ЦСКА са много, много по-малки, отколкото ако директно бяхме преминали към картотекиране. А и знаете, че БФС на няколко пъти даваше някакви становища, отговаряше ни. Те казаха и някои неща които страхотно много ни устойват и сме им благодарни.

Как виждате развръзката на този казус?

– Днес или утре (б.а. – вчера или днес) ще подам документите на Анеси в БФС. И ще го направя с нотариална покана, за да може, ако не ми отговорят веднага да си търсим правата в съда. Явно с тях нещата така ще се решават.

Добре, в крайна сметка защо Караджов и Томи Костадинов получиха картотеки?.

– Защото става въпрос за ЦСКА, само това е причината.

И какъв е извода от цялата тази бъркотия?

– Това показва какво отношение има БФС към ЦСКА. Ако някой мисли, че нещо е справедливо или не трябва да го докаже в съда. Правото и справедливостта са различни неща. Невинаги когато си изряден юридически си морално прав.

Защо все още Янчев, Трифонов и Костадин Стоянов не могат да играят при положение, че накзанията им изтекоха на 23 март?

– Там ситуацията е много сложна. Дисицпилинарната комисия определи размера на наказанието. А в обвързана компетентност БФС беше длъжна да наложи определеното наказание. Това не беше направено и от там нататък започнаха проблемите. БФС обжалва решение, което не подлежи на обжалване. Получи се нарушение на процедурата.

Значи БФС е сбъркал процедурата, а сега го отасят играчите?

– Точно така. Българският спортен арбитраж приема тази жалба, която не трябва да бъде подавана, събира си арбитри и насрочва заседание на 5 април. Това решение обаче е нищожно и ще подлежи на отмяна както в Лозана така и в граждански съд.

Как така миналия петък БФС казва, че играчите сами трябва да сезират Дисциплинарната комисия, а в понеделник след като това стана пак не им възстановиха правата?

– Това се нарича шиканиране на процеса, с цел забавяне и невъзможност те да упражняват своята професия. От тук нататък завеждаме дело за пропуснати ползи срещу БФС.

Създаде се вече мнение в общественото пространство, че ЦСКА е клуб, който краде играчи, допингира ги и се опитва да се измъкне безнаказано…

– Първо никой не е крал футболисти. Това трябва да се докаже. Аз лично съм бил свидетел как други клубове в България много по-безпрецедентно са взимали играчи, но за тях по съвсем различен начин са стояли нещата.

Ако се върнем на един стар случай, този с Да Коща и го сравним с Анеси?

– Той беше много по-тежък, стократно бих казал. Тогава арбитражната комисия си изтегли заседанието с една седмица, за да може по-бързо да бъде приключен случая и да не можем да му платим заплатата. Аз лично го очаквах на летището и той избяга от нас. Така че сами си правете заключенията как действа БФС при идентични случай и кой клуб винаги се оказва потърпевш?

Да върнем още малко лентата, на отнетия лиценз. Тогава БФС си изми ръцете с УЕФА…

– Лицензът на ЦСКА тогава го отне БФС. Това е категорично. Александър Томов успя да го докаже по безспорен начин. Решението е взето от българската федерация. Нищо общо няма с УЕФА. Виждал съм документите. Всеки сам да си прецени има ли тенденция срещу нас или не. Тази война срещу ЦСКА е започнала много отдавна и продължава. Но трябва някога да спре. Лошото е, че феновете на ЦСКА са заблуждавани от определена група хора и насочват недоволството си не там, където трябва.

На някакви лобита ли се дължи това спред вас?

– Не знам, но съм виждал и фенщина при сблъсъците си с определени хора от БФС. Откоровена и неприкрита неприязън към ЦСКА на фенска основа. Виждал съм и много некомпетентност в БФС. Ако ЦСКА стане шампион сигурно ще ни пратят медалите по пощата, толкова много ни ненавиждат. А може би и въобще да няма медали за нас.

Боби Михайлов твърди че едва ли не по милост е оставил отобра в А група през 2008 година…

– А аз твърдя, че след една седмица имам полет до луната.

ЦСКА ли е най-неизрядния клуб в България, каквото мнение се насажда?

– Не е вярно. Ние сме клуба който всяка година плаща най-много и изчиства задълженията си.

Тези 1 300 000 лева задължения, за които Димитър Борисов призна преди 10 дни, че трябва да изчистите до края на март, платили ли сте ги.

– Да, платили сме ги и дори вече сме входирали молбата си за лиценза.