Tag Archives: футбол

Има ли футбол в България?

Докато ултрасите проливат излишна кръв помежду си, италианците правят документален филм за т.нар български футбол…Дани Петков: Знае се кой и защо пречи на ЦСКА

В седмицата преди вечното дерби Sport1.bg потърси мнението на някои от изявените и публични личности сред феновете. Данаил Петков е бизнесмен, който има собствена турискическа агенция. Привърженик на ЦСКА, бивш хандбалист на червените. Не пропуска и до ден днешен мач на ЦСКА, независимо дали става въпрос за София, страната и чужбина. Другото му хоби е музиката, но си остава заклет привърженик на футбола и в частност на ЦСКА.

– Дани, тази седмица стартира първенството и то по-доста вълнуващ начин. Твоят любим ЦСКА гостува на Левски в първия пролетен кръг…

– Иска ми се ЦСКА да победи, въпреки, че “Герена” е доста негостоприемен стадион за нас. Но ако искаме да сме голям отбор, трябва и там да почнем да побеждаваме. Те имат един добър футболист – Гара Дембеле. Нищо чудно да ги бием, ако успеем да опазим Дембеле.

– Фактор ли е публиката в такива мачове?

– В такива дербита публиката не е фактор, поне така си ми казвали мои приятели футболисти – бивши и настоящи. Те се абстрахират на терена от обстановката по трибуните и нищо не чуват, дори каквото им викат треньорите. Според тях обаче публиката на ЦСКА е наистина 12-ият играч по време на международните срещи.

– В момента ЦСКА изпитва доста затруднения. Кое успя да запази клуба?

– В последните години стана така, че привържениците на ЦСКА съхраниха клуба. Те направиха така, че ЦСКА да оцелее, да го има и това не е преувеличено. Убеден съм не 100, а 1 000 процента. Всички знаят какво стана с някои военни отбори или пък ведомствени в бившите соцстрани – вече ги няма. ЦСКА обаче оцеля, благодарение на привържениците си, които бяха и си остават най-голямата опора на клуба. За мен е най-прекрасната публика. Когато бях малък, Левски имаха повече публика, особено на вечните дербита. В последните години обаче има мачове, в които сме повече, което е показателно и радващо. Значи младите разбират истината и поддържат ЦСКА. Има наследници, това е важното.

– Феновете обаче са недоволни от управлението на “Титан”. Твоето мнение по въпроса.

– В момента всички нападат “Титан”, но благодарение на тях отборът продължава да съществува. Ако не бяха те, ЦСКА нямаше да е това, което е дори в момента, въпреки, че клубът е в страхотна криза. Трябва да им се влезе в положението. На тях държавата им дължи пари, те пък дължат на други институции… Не съм и съгласен, че трябва да почнем да играем от “В” група, просто на ЦСКА не отива да е там. “Титан” обаче ни задържа в “А” група. Доста комплицирана ситуация. ЦСКА е единственият клуб, който плаща наем за ползването на стадиона си. Да, определено “Армията” е нашият дом, а не “Васил Левски”.

– На 19 февруари се честваше годишнина от обесването на българската светиня Васил Левски. На същата дата и Клубът на привържениците на ЦСКА е основан и честваше своята 21-ва годишнина…

– Когато дойде 19 февруари винаги се сещам за Васил Левски – най-великият българин, поне за мен. Предполагам и за още милиони е така. Тази дата е паметна и за привържениците на ЦСКА, които са съпричастни с идеята, тъй като на 19 февруари е основан Клубът на привържениците на ЦСКА. Мисля, че това е първият такъв регистриран у нас, първият истински у нас. Разликата е такава, че тогава стадионът се пукаше по шевовете, а сега няма публика за съжалине. Футболът е на ниско качество. Винаги се сещам за хубавите години, когато се играеше супер футбол. Всеки мач беше успешен за нас, тогава играеха Стоичков, Костадинов, Пенев и това за мен е най-великото поколение. Не са ме радвали на живо”, споделя Петков, който за приятелите и за повечето е просто Дани.

– Май в последните години доста се правят опити да се пречи на ЦСКА, едва ли не кбулът да бъде закрит. Кой има полза от това?

– Знае се на кой пречи ЦСКА, знае се и защо искат да го премахнат този отбор, знае се и от кой. Така беше и по времето на Сталийски, на Софиянски, на Бакаръджиев… Всички знаят как постоянно се пишеше как трябва да бъда закрит ЦСКА. Извънредно тъпо е твърдението, че ЦСКА е комунистически отбор, тъй като аз съм стана фен на червените не по политическа линия. Какво разбира едно дете от политика? Фен на отбор се става от малък, а в такава възраст децата харесват даден отбор, не някаква партия. Така че според мен това са идиотски твърдения. Постоянно се пречи на отбора. Левски разполага с фанатизирани свои привърженици в политиката и те помагат на своите и пречат на ЦСКА. Все така се случва, че БФС винаги се води от левскари, с изключине на Вальо Михов, но той беше доста честен, а и всичко под него беше синьо. Това се знае от всички.

ИВО ТОНКОВ