Tag Archives: Румен Трифонов

БОК за допингираните от ЦСКА: Наказанията са достатъчни, дори и завишени

На 11.03.2012 г. Българският спортен арбитраж обяви решенията си по казуса с допинг нарушенията на футболистите от ПФК ЦСКА Румен Трифонов, Тодор Янчев и Костадин Стоянов като потвърди определените от Дисциплинарната комисия при БОК наказания от три месеца лишаване от състезателни права.

Делата са образувани по жалби на Българския футболен съюз срещу решенията на Дисциплинарната комисия при БОК от 30.01.2012г., с които е установено наличие на забранено вещество „метилхексанамин” в допинг пробата на всеки един от тримата футболисти – състезатели от ПФК „ЦСКА” – допинг нарушения по чл.6, ал.1, т.1 и по чл.6, ал.1, т.2 НДКТСД и е определено наказание „лишаване от състезателни права за срок от три месеца”, с начална дата 20.01.2012 г. и при приспадане на временното спиране на състезателни права.

В жалбите на Българския футболен съюз се прави искане да се измени решението в частта, определяща размера на наказанието като се увеличи същото. Поддържа се, че определеният размер на наказание не е съответен на тежестта на извършеното нарушение, на предвидените в НДКТСД срокове и на утвърдената международна практика.

В отговора си уличените футболисти поддържат, че БФС няма право да обжалва решенията на Дисциплинарната комисия, защото не е страна по спора и искат прекратяване на делата пред БСА. Алтернативно, ако жалбата на БФС се разгледа, считат, че наказанията са достатъчни, дори и завишени.

Арбитражният състав на БСА:

1. Приема, че жалбите на БФС са допустими.

2. По съществото на спора относно размера на определените наказания счита, че лишаването от състезателни права за три месеца е необходима и достатъчна санкция съответстваща на извършеното нарушение.

2.1. И това е така, защото откритото в организма на тримата футболисти забранено вещество „метилхексанамин” е посочено като специфично вещество в Списъка на забранени субстанции и методи на САА за 2011г. Когато откритата субстанция в организма е специфично вещество, спортистът може да се ползва от посочените в чл.66, ал.1 НДКТСД наказания, които са в интервала от порицание до 2 години. Логиката на правилата е, че „специфични вещества” водят до неволно нарушение на антидопинговите регламенти, поради честото им наличие в медицински продукти или които са по-малко успешни при приемането им като допингиращи вещества.

2.2. Какъв размер на наказание трябва да се определи с оглед степента на вината, установена в случая като небрежност е въпрос, предоставен на преценката на Дисциплинарната комисия.

Българският спортен арбитраж като апелативна инстанция може да преценява доколко определеното наказание съответства на вината на спортиста и при ярко изразена несъразмерност да измени вида или размера на санкцията.

В случая арбитражният състав приема, че наложеният размер на наказанието не е очевидно и драстично несъразмерен с нарушението, за да се налага неговото увеличаване.

Изводът на арбитражния състав, че определеният размер на наказанието не следва да се увеличава е съобразен с практиката на Спортния арбитражен съд в Лозана.

Изводът на настоящия арбитражен състав е повлиян от съдебни решения на Спортния арбитражен съд в Лозана, в които са наложени именно 3 месеца лишаване от състезателни права на футболисти за забраненото вещество „метилхексанамин”.

Българският футболен съюз като жалбоподател не е представил съдебна практика в обратна насока, за да аргументира искането за увеличаване на определеното наказание.

3. По отношение на изпълнението на определените 3 месеца лишаване от състезателни права, което е право и задължение на БФС, арбитражният състав отбелязва, (за да няма спекулации и във връзка с погрешното тълкуване в становището на уличения спортист), че временното спиране от състезателни права, постановено с решение от 23.12.2011г. на ДС на БФС се поглъща от окончателно определеното наказание. По друг начин казано БФС трябва изчисли дали определеното наказание не е вече изпълнено.Новият директор на ЦСКА: БФС се гаври с нас

Новият търговски директор на ЦСКА Георги Павлов се обърна към ръководството на БФС по повод последните събития по оста БФС – ЦСКА.

„Разбрахме, че е получено писмо в централата от Арбитражната комисия, в което са били уведомили, че тримата ни играчи – Тодор Янчев, Костадин Стоянов и Румен Трифонов са могли да играят още на 15 март. Изключително странно е, как от страна на футболната централа са скрили това писмо, то не е станало публично достояние. Две-три седмици се правеха на ударени. Това е възмутително, това направо си е криминално деяние, само това е достатъчно за да се прозре, че има по-различно отношение към даден клуб – в случая към ЦСКА”, заяви Павлов.

„Оставам с впечатлението, че има идея крайния изход от първенството да се реши в нечий кабинет в сградата на „Иван Асен II”, а не на футболните терени в оставащите кръгове от шампионата. Ние от ЦСКА бяхме достатъчно търпеливи, но нещата започват да излизат от рамки. Навсякъде другаде по света, подобно отношение от страна на футболна централа към даден клуб ще се приеме за възмутително. Препрочитам и не мога да повярвам как е възможно да излезе някаква декларация ли, становище ли, мнение ли е от страна на пресслужбата на БФС, която е пълна с откровени обиди спрямо на успешния български футболен тим! Този сайт не е частна медия, той би трябвало да публикува единствено официални неща, съгласувани с шефа на централата. Ние в ЦСКА приемаме, че явно той е издал заръка това да бъде публикувано. Това е обида към цялата история на ЦСКА, към публиката на ЦСКА, която май е на път да вземе мерки и да стартира серия от протестни действия”, допълни още директора в ЦСКА.

Относно казусите „Присо” и „Анисе” Павлов заяви: „За Анисе ще кажем в петък нашата истина, нашата гледна точка, а не това, което тази вечер разпространиха като своя версия от страна на БФС. Колкото до Присо – това е прекалено, това е откровен задкулисен начин да бъде попречено на Стойчо Младенов да разполага с най-доброто в състава си. Оставам с впечатление, че от години в българския футбол не се е случвало нищо по-зловещо от появата на Присо в Пловдив, че да отнесе цели 7 мача за всичко това”, завърши Георги Павлов.