Tag Archives: Пламен Марков

Фирмите, които искат да дават пари за издръжката на ЦСКА

Бели фирми с милиарди левове оборот и стотици милиони левове данъци в хазната. Така бяха представени 9-те компании, които Емил Димитров е събрал да дават пари за издръжката на ЦСКА. Представяме ви ги детайлно.

“Белла България” е най-голямото предприятие за производство на хранителни продукти в страната. Фирмата произвежда месни, млечни и тестени храни, както и маргарини. Собствениците на компанията са Венцислав Георгиев и Жорж Веселинов. За тях работят над 3000 души.

Компанията Tabaco Logistic Group е един от най-големите търговци на едро с тютюн. Собственик на фирмата е Евгени Стамов, шампион по борба от световното първенство за юноши през 1979 г.

Холдингът “Джи Пи Груп” се е специализирал в изграждане на бензиностанции (над 200), жилищни и промишлени сгради и инфраструктурни обекти. От края на 2003 г. фирмата разширява своята дейност в Сърбия, Хърватия, Македония. Изградили са и няколко офисни сгради в София и страната, хипермаркет във Велинград. Участвали са и в строителството на столичното метро и петролна база Илиянци. Сред новите им обекти е резиденция на руското посолство.

Фирма “Интерпром” се занимава със строителство, консултантски услуги и партньорство с фондове за изкупуване на земя, пише в сайта на компанията. Освен това е получила сертификат за изпълняване на обекти на НАТО и има лиценз за търговия с ток. Сред изпълнените от фирмата проекти са канализация на Цар Калоян, интегрираният воден проект на Пирдоп, комплекс ваканционни жилища “Анна Марина” в Св. Влас, дом за стари хора в София, подстанция по поръчка на НЕК, бензиностанции и газостанции. Капиталът на компанията е 2,65 млн. лв., а собственик – Калоян Люсиен Теодосиев.

“Каро Трейдинг” е дружеството, специализирано в изпълнението на строителство и ремонт на ВиК мрежи, пречиствателни станции, пътища, инфраструктурно, жилищно и административно строителство, реставрация и консервация на паметници на културата. Съдружници в компанията са Красимир Караиванов Димитров с капитал от 320 000 лв и Божидар Лечев Роев с вноска от 180 000 лв.

Акционери в “Понс Холдинг”, който има 16 дъщерни компании, са Милко Милков, Константин Киряков и Панайот Киряков. Внесеният капитал е 1,5 млн. лв. на поименни акции. В холдинга има 16 дъщерни компании, които се занимават със строителство, туризъм, притежават дърводелски цех, складова база, цех за метални конструкции. Строили са жилищни сгради в Пловдив, търгуват с храни и се занимават с ресторантьорство.

Собственици са на 6 хотела – “Перла”, “Андромеда” в Слънчев бряг, “Снежанка” в Пампорово”, “Дива” в с. Чифлика, “Княз Павел” в Павел баня, “Родопски дом” в Чепеларе. Тяхна е и академията по футбол в столицата “ДАФ”, управлявана то Пламен Марков. Държат и Колодрума в Борисовата градина.

Холдингът “Сиенит” е сред водещите строителни компании. Сред изградените от тях са няколко мола в Русе, Пловдив, магазини на “Кауфланд”, новата част на Новотела в Пловдив, автокомплексът на “Хюндай” и БМВ, офис сгради в столицата, жилищни комплекси. Съдружници са Валентин Кънчев Кънчев и Пламен Цветков Панчев.

“Централ 52” ООД е собственик на хотелите “Централ” и “Централ Форум” в столицата. Собственикът Емил Георгиев е близък до Емил Димитров по ловджийска линия.

“Фен съм от малък на ЦСКА. Затова фирмата ми иска акциите в клуба”, заяви шефът на харманлийската винарна “Тера тангра” Емил Зайчев пред “Стандарт”. Камата започва спортната си кариера именно от Харманли. Още от това време Стоичков и младият Зайчев са приятели и се тачат много, разказват в града.

Като почитание към Камата през 2010 година дори винарската изба пусна червено вино с лика на Камата. Зайчев обяви, че 50 ст. от всяка продадена бутилка отиват за развитието на млади таланти във футбола.ВИС поема ЦСКА за 5 години

Шест строителни компании и винарна също дават пари за “червените”

ВИС става спонсор на ЦСКА веднага след подписването на договора за “Южен поток”. Не става дума обаче за популярната през 90-те години у нас силова застрахователна компания, а за големия руски строителен консорциум “Вьiсокое искусство строительства”.

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в Лондон по време на срещата в посолството ни с българските олимпийци. Докато окуражаваше атлетите ни за предстоящите стартове, премиерът показа получен преди часове есемес с потвърждение за влизането на могъщата руска строителна компания в спорта у нас. Очаква се това да стане през октомври тази година.

ВИС обединява 8 строителни и инженерингови компании, които се занимават основно със строителство и реконструкция на много големи промишлени, нефтени и енергетични и търговски обекти и транспортна инфраструктура.

Руската компания има две фирми, регистрирани в България – “Промишлена и инвестиционна компания” – София, и “Консорциум ВИС Електролукс” – Пловдив.

Идеята е ВИС да стане генерален спонсор на ЦСКА за срок от повече от 5 години. Ако договорът стане факт, “армейците” ще бъдат един от най-добре обезпечените финансово клубове у нас.

Междувременно инициативният комитет за възраждане на „червените“ обяви в София списък от 9 фирми, които са готови да помагат за финансирането на ЦСКА, ако от „Титан“ се оттеглят от клуба. Това са: гигантът в хранително-вкусовата промишленост “БЕЛЛА”, строителните компания “Интерпром”, “Каро трейдинг”, “Понс холдинг”, “Централ ООД”, GP Group, “Сиенит”, винарската изба “Тера Тангра”, “Сиамед”, TLG. “Доста от фирмите, които изявиха желание да помагат, могат и сами да издържат ЦСКА, но не това е целта. Това са фирми от белия сектор, с годишен оборот няколко милиарда и с платени данъци за стотици милиони. Всички те искат Христо Стоичков, заедно с подходящ екип, да управлява отбора”, обясни депутатът Емил Димитров, който е водещият двигател на инициативния комитет.

Освен Димитров другите интересни имена, които ще възраждат ЦСКА, са бившият национален треньор Пламен Марков, шефът на фенклуба на „червените“ Димитър Ангелов-Дучето и популярният спортен журналист Георги Атанасов.

На пресконференцията беше представен и проект за нов стадион за „армейците“, който ще струва 23,8 млн. лева без ДДС.

Снимка на три колони – Бившият селекционер на националния отбор Пламен Марков (вляво) и шефът на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето са сред хората, които ще възраждат “червените”.