Tag Archives: ЕМИЛ ДИМИТРОВ

Кой плаче за „боклуците”?

Както предположих веднага след като беше обявена гражданската инициатива за възраждане на ЦСКА на бял свят изскочиха очаквани и изненадващи адвокати на „боклуците”. И докато реакцията на враговете на „червените” е логична, не така стоят нещата с неколцината дървени философи, които уж изразяват особено мнение в рамките на общността. Но хайде по ред на номерата…

Ясно е, че за такива като радио „Подуяне” и вестника на Майкъл Чорни една промяна на „Армията” звучи като кошмар. Тези тарикати не са толкова глупави и знаят, че докато „титаните” са на власт ЦСКА ще продължава да се гърчи в будна кома. Тази ситуация прекрасно ги устройва и по тази причина сега бранят като матросовци „гърнетата”. Лягат и стават с Търговския закон и АД-тата, броят парите на потенциалните инвеститори и леят крокодилски сълзи за бъдещето на отбора, срещу когото водят мръсна война повече от две десетилетия.

Има един пословичен измекяр на всеки новоизлюпен провинциален футболен феодал, който искрено страда, че ЦСКА не сподели съдбата на „армейците” от Дукла (Прага) или Хонвед (Будапеща). И сега именно този ловешко-делиормански блюдолизец е тръгнал да разсъждава кое е добро и кое не за 31-кратните шампиони. И още нещо за курвенската природа на подобни „доброжелатели” – до вчера сипеха всевъзможни гадости по адрес на „титаните” и едва ли не ги изкарваха канибали и детеубийци, а от няколко дни са ги припознали за „легитимни собственици”, страдащи под ударите на улицата. Защо ли? Много просто – страхуват се, че при една промяна ЦСКА рано или късно ще тръгне нагоре и ще им развали рахатлъка.

И току-виж засвирили и на друга измамна струна – как властта уж предизборно е осиновила „червените”?! Как ви изглежда тази манипулация след двайсетгодишния държавен геноцид срещу ЦСКА? След двойния стандарт около базите? След като правителството на Иван Костов осигури милионите на Чорни за „Герена” срещу мобилния монопол? След като „червените” деца бяха прогонени от „Червено знаме” заради новата зала и оттогава се скитат немили-недраги по селата край София, докато „сините” галеници на всички власти се ширят в Подуяне и на стадион „Раковски”? А руската банка в добавка към мобилните милиони?Ами поредицата нови и нови спонсори на опашка за сините екипи? И как така изведнъж заговориха за „държавна намеса” при положение, че Левски полуофициално е казионен отбор на футбол и бюджетен по олимпийските дисциплини, а ФК Берое си плаща масрафа с парите на „Марица изток”?!

Чуждите са ясни, но да погледнем и към „своите”. Откакто бе обявен Инициативният комитет не минава ден без някоя виртуална мижитурка да се прави на интересна, скрита зад удобната си анонимност. „Титаните” все пак давали нещо, как така ще им вземат акциите, защо точно тези са излезли напред, всяка смяна донасяла по-лошо и т.н. Защо Дучето, защо Атанасов, защо Чезари, защо Емил Димитров? Заслужава ли си да им отговарям при положение, че 99,9 процента от „червената” общност е категорична в своята позиция? И все пак, не смятам да премълчавам именно заради тези верни АРМЕЙЦИ от цялата страна и зад граница, които страдат ден и нощ за любимия отбор. Затова отварям няколко реторични въпроса…

Първо – може ли „боклуците” от Перник да претендират за капчица морална легитимност след всичко онова, което причиниха на ЦСКА през последните четири сезона? Кога бе достигната критичната точка на антилегитимността – може би в Симитли, срещу Мура, онзи ден в Ловеч или още по-рано срещу Миньор, Славия, Ботев (Вр), Лудогорец? Нима ЦСКА е бакалница, за да бъде слаган под знаменателя на Търговския закон? А не бяха ли „легитимни” от формална гледна точка и Жан Виденов, и Саддам Хюсеин, и Муамар Кадафи? Не беше ли „законен” и Митьо Селския в Ботев (Пд)? В крайна сметка не е ли легитимен и агент Тара в Подуяне, макар че практически не управлява от Нова година насам? И дали някой левскар се вълнува от това какви точно акции държи Батков и дали някой ще му плаща за тях?

Второ – защо тези и тези са начело на гражданската съпротива срещу „боклуците”? Ами, защото все някой трябва да каже А и Б. Доста пъти през последните дни заявих, че Инициативният комитет говори от името на АРМЕЙЦИТЕ от различни поколения и слоеве, които повече не могат да търпят престъпленията срещу ЦСКА. Ако някой иска да поеме публичната роля, да заповяда на секундата. Всеки е добре дошъл за каузата! Защо Дучето? Защото той е председател на Централния клуб на привържениците, който като обществена формация контактува с държавните институции. Нека изметем боклука от Парка на свободата, пък после феновете да си правят конгрес и да гласуват така както намерят за добре.

Трето – защо всяка следваща власт на „Армията” носи по-големи беди от предходната? Вероятно, защото не сме попаднали на подходящите хора, а освен това средата е крайно враждебна. Тръгне ли някой адекватен инвеститор към ЦСКА, по правило го връхлитат беди. Дано най-сетне държавата е узряла за разбирането, че не може да бъде майчица само за Подуяне. Ако ли не, ще трябва да й го припомним в тъмната стаичка. Така както „червената” общност наказа Сергей Станишев за заговора „Лицензгейт” в полза на „Герена”.

Четвърто – защо Атанасов участва в свалянето на поредица управници в Борисовата градина? Много просто – как бихте постъпили спрямо нечистите комбинатори около „Мултигруп”, които през есента на 1998-ма пробиха Димитър Пенев за 0:8 в Ловеч? Или след тото-продажбата на титлата през 2006-та? А след престъпленията на „боклуците”? Ако смятате, че един нормален привърженик на ЦСКА може да изтърпи тези издевателства върху своята любов, това значи само едно – ние сме от различни планети. Аз оставам на своята, тоест на червената, а неколцината анонимни дървени философи и адвокати на дявола могат да се пробват като пастори сред циганите, работещи за фирма „Титан АС”. Сред тях и без това са плъзнали какви ли не протестантски секти…

И за финал – на живот и смърт абсолютен червен консенсус срещу „боклуците”! Сега или никога, а после ще оправяме вътрешните различия. Когато се води Отечествена война всички подробности и нюанси остават на заден план. Справка – Сталин, Рузвелт и Чърчил срещу Хитлер…

ГЕОРГИ АТАНАСОВФирмите, които искат да дават пари за издръжката на ЦСКА

Бели фирми с милиарди левове оборот и стотици милиони левове данъци в хазната. Така бяха представени 9-те компании, които Емил Димитров е събрал да дават пари за издръжката на ЦСКА. Представяме ви ги детайлно.

“Белла България” е най-голямото предприятие за производство на хранителни продукти в страната. Фирмата произвежда месни, млечни и тестени храни, както и маргарини. Собствениците на компанията са Венцислав Георгиев и Жорж Веселинов. За тях работят над 3000 души.

Компанията Tabaco Logistic Group е един от най-големите търговци на едро с тютюн. Собственик на фирмата е Евгени Стамов, шампион по борба от световното първенство за юноши през 1979 г.

Холдингът “Джи Пи Груп” се е специализирал в изграждане на бензиностанции (над 200), жилищни и промишлени сгради и инфраструктурни обекти. От края на 2003 г. фирмата разширява своята дейност в Сърбия, Хърватия, Македония. Изградили са и няколко офисни сгради в София и страната, хипермаркет във Велинград. Участвали са и в строителството на столичното метро и петролна база Илиянци. Сред новите им обекти е резиденция на руското посолство.

Фирма “Интерпром” се занимава със строителство, консултантски услуги и партньорство с фондове за изкупуване на земя, пише в сайта на компанията. Освен това е получила сертификат за изпълняване на обекти на НАТО и има лиценз за търговия с ток. Сред изпълнените от фирмата проекти са канализация на Цар Калоян, интегрираният воден проект на Пирдоп, комплекс ваканционни жилища “Анна Марина” в Св. Влас, дом за стари хора в София, подстанция по поръчка на НЕК, бензиностанции и газостанции. Капиталът на компанията е 2,65 млн. лв., а собственик – Калоян Люсиен Теодосиев.

“Каро Трейдинг” е дружеството, специализирано в изпълнението на строителство и ремонт на ВиК мрежи, пречиствателни станции, пътища, инфраструктурно, жилищно и административно строителство, реставрация и консервация на паметници на културата. Съдружници в компанията са Красимир Караиванов Димитров с капитал от 320 000 лв и Божидар Лечев Роев с вноска от 180 000 лв.

Акционери в “Понс Холдинг”, който има 16 дъщерни компании, са Милко Милков, Константин Киряков и Панайот Киряков. Внесеният капитал е 1,5 млн. лв. на поименни акции. В холдинга има 16 дъщерни компании, които се занимават със строителство, туризъм, притежават дърводелски цех, складова база, цех за метални конструкции. Строили са жилищни сгради в Пловдив, търгуват с храни и се занимават с ресторантьорство.

Собственици са на 6 хотела – “Перла”, “Андромеда” в Слънчев бряг, “Снежанка” в Пампорово”, “Дива” в с. Чифлика, “Княз Павел” в Павел баня, “Родопски дом” в Чепеларе. Тяхна е и академията по футбол в столицата “ДАФ”, управлявана то Пламен Марков. Държат и Колодрума в Борисовата градина.

Холдингът “Сиенит” е сред водещите строителни компании. Сред изградените от тях са няколко мола в Русе, Пловдив, магазини на “Кауфланд”, новата част на Новотела в Пловдив, автокомплексът на “Хюндай” и БМВ, офис сгради в столицата, жилищни комплекси. Съдружници са Валентин Кънчев Кънчев и Пламен Цветков Панчев.

“Централ 52” ООД е собственик на хотелите “Централ” и “Централ Форум” в столицата. Собственикът Емил Георгиев е близък до Емил Димитров по ловджийска линия.

“Фен съм от малък на ЦСКА. Затова фирмата ми иска акциите в клуба”, заяви шефът на харманлийската винарна “Тера тангра” Емил Зайчев пред “Стандарт”. Камата започва спортната си кариера именно от Харманли. Още от това време Стоичков и младият Зайчев са приятели и се тачат много, разказват в града.

Като почитание към Камата през 2010 година дори винарската изба пусна червено вино с лика на Камата. Зайчев обяви, че 50 ст. от всяка продадена бутилка отиват за развитието на млади таланти във футбола.