Tag Archives: Европа

ТОМАШ ЧЕРНИ: БЯХ В ШОК КАТО ЧУХ ЗА ИЗГОНЕНИТЕ 9 ОТ ЦСКА

“Нямам търпение да играя във вечното дерби”, заяви стражът

Стражът на ЦСКА Томаш Черни даде пространно интервю пред местната медия “idnes.cz”. Ето какво говори за новия си клуб младият вратар:

Как избра да преминеш в клуба от София?
– Очевидно този клуб ме е наблюдавал от дълго време и е знаел, какво да очаква от мен. Всичко от сега нататък зависи само от моето здраве.

Усети ли да ги притеснява състоянието на ръката ти? Все пак ти претърпя операция неотдавна.
– Разбира се, това е недъг, с който никой клуб не иска да рискува. Дори в София ме прегледаха надлежно преди да подпишем договора. Преминах няколко медицински прегледа и електромагнитен резонанс. И накрая подписах договор за две години.

Защо все пак избра България, искаха те и британски клубове?
– Така е, но когато конкретната оферта от ЦСКА дойде, си помислих, че в другите клубове нищо не е 100% сигурно. А ЦСКА е известен отбор, играе в Европа, където никога не съм участвал. Нещо повече, аз не исках да чакам някой интересен клуб в Англия да дойде за мен. Вярвам, че в София ще натрупам футболен и житейски опит, който ще ми бъде полезен.

България е сред най-бедните страни на Европа, как е в ЦСКА?

– Стадионът и тренировъчният център са доста остарели. Но по отношение на обучението – екипът е на най-високо ниво.

Като първи вратар ли дойде да играеш на “Българска армия”?
– В клуб като ЦСКА, най-вероятно никога човек не прави нищо със сигурност. Ние имаме тук три вратари и аз взех участие в първите три мача. Затова ми харесва тук. Въпреки това, нещата се променят постоянно, играчи идват и си отиват, така че ще видим какво ще се случи.

Да, всички знаем, че след отпадането от Мура бяха изгонени деветима играчи.
– Летях до Глазгоу, за да приключа останалата част от моите дела там, когато пристигна новината. От което аз бях в шок! Играхме добре, но нямахме много шансове. Противникът ни застраши само с няколко контраатаки, но една от тях ни коства класирането. Това бе огромно разочарование, но аз не очаквах такава реакция от ръковдството.

Колко играчи останахте след това?
– Дойдоха 10 нови играчи, така че сега ще градим изцяло нов екип.  Изглежда, че тук работят по различен начин. Опитвам се да мисля прекалено много и да се концентрирам върху подготовката си и моята игра, въпреки че понякога е трудно. Но аз се надявам да бъдем готови за старта на първенството и да постигнем прилични резултати. Както и да е, за мен това ще бъде много интересно преживяване.

През последните години усъвършенства английския, четеш ли вече на кирилица?
– Някак си се справям. Има различни приложения на моя iPhone, така че разбирам някои неща на български по-лесно. Разбира се, мога да си повикам такси, или да резервирам ресторант. Не знам дали някога ще говоря езика перфектно, но искам да го науча така, че да се справям с обикновените житейски ситуации.

Знае се, че феновете на ЦСКА са едни от най-горещите, можеш ли да го потвърдиш?
Това е вярно, убеден съм. На мача в Словения се видя. Правя си изводи и от това, което съм чувал, че дербито с Левски е най-интересно. Нямам търпение за него.След дъжд качулка – най-накрая картотекираха Абел Анисе за ЦСКА София

След като разпродадоха най-добрите играчи и продадоха и двете купи на псевдо-шампионите от Делиормана, загриженото ръководство се понапъна и успя да спечели битката за Анисе.

Бъдещето на Абел Анисе в ЦСКА София е вече решено. Днес нападателят бе картотекиран за новия сезон и вече ще може да направи дълго чакания си дебют с червената фланелка. Новината съобщи специалистът по международно право Георги Градев, който на дълго и на широко обясни, че претенциите на Черноморец са неоснователни.

Припомняме, че мадагаскарският футболист не получи картотека за изминалия пролетен полусезон, което го лиши от игрови опит за близо половин година. „Акулите“ и „червените“ дълго време спореха в медийното пространство и прилагаха куп документи, за да докажат правотата си. Адвокатите на ЦСКА София пък правеха всичко възможно да получат жълтата карта на играча, като дори той щеше да играе за тима под наем от трети клуб. В крайна сметка обаче от БФС не дадоха картотека на играча и Стойчо Младенов така и не успя да го използва.

По време на контролите Абел Анисе се включваше с огромно желание и мотивация, но в играта му пролича липсата на игрови опит от официлани мачове. Със сигурност обаче мадагаскарския млад талант ще попадне в титулярните 11 на Стойчо Младенов за мачовете от Европа и тези от родния шампионат.