Tag Archives: Димитър Пенев

Димитър Пенев: Не можем да си позволим да изпуснем титлата

Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА Димитър Пенев даде обширно интервю за читателите на Sport1.bg. Стратега сподели очакванията си за предстоящия мач за титлата с Лудогорец, както и мнението си по най-актулните въпроси в родния футбол.

– Г-н Пенев, как очакавате да протече двубоят за титлата между Лудогорец и ЦСКА?

– Очаквам труден мач както за домакините, така и за нас. Вярвам, че шансът ще бъде на наша страна. Нормално е да е така, защото повече от 60 години ЦСКА не спира да показва шампионски дух. Трябва да поздравим президента на Лудогорец за добрата организация и да не забравяме, че този отбор спечели Купата и се бори за златото в първенството още в първия си сезон при майсторите. Нашите момчета обаче не могат да си позволят да не излезат от този мач като шампиони.

– През зимата се говореше, че ЦСКА трудно ще се класира за евротурнирите, а сега е на крачка от титлата…

– Откакто съществува нашият отбор, винаги 50% от коментарите за него са били негативни. И ЦДНА сме били, и Септември, и Средец и все се е намирало някой да каже нещо против клуба, но нашият клуб е известен навсякъде в Европа. Така както се знае, че има развити икономически страни, така се знае и че ЦСКА е име във футбола. Не трябва да коментираме нещата от зимата, защото всеки, който е при нас, си носи отговорността по договора и се стреми да си изпълнява нещата професионално.

– Има ли негативна тенденция спрямо ЦСКА?

– Нека не говорим за тенденции, а да гледаме резултатите? Те са налице и преборват тенденциите, дори и да има такива.

– Съдйството?

– Съдйството трудно се коментира, защото винаги има някакво “измъкване”, а другото са правила. Съдийството е закон и ръководителите трябва да се съобразяват. Има обаче комисии, които никой не ги познава във футболните среди, а те вземат решения по най-важните точки – за реплики, обиди, наказания и т.н.

– Какво съдийство си пожелавате в Разград?

– Преди всичко обективно, но по-важно е футболистите да похдодят отговорно. Сега са в челото на таблицата и там трябва да бъдат и след срещата в Разград. От тях зависи всичко, като не подценявам ръководството и феновете, но вътре на терена трябва да се намерят точните хора, които да отбележат един гол повече от Лудогорец.

– Какъв ще бъде вашият личен съвет към футболистите?

– Преди всичко да са спокойни и всеки един да даде максимума от себе си. Вярвам в качествата им. Трябва да сведат грешките си до минимум и да знаят, че и противникът също греши. Това е колективна игра плюс персонални изяви в някои мачове, но смятам, че това са го разбрали от треньора и ще постигнат това, което ни е нужно.

– Въпрос към специалиста, а не към легендата на ЦСКА: Кой заслужава повече титлата – ЦСКА или Лудогорец?

– Трябва да поделим нещата 50-50. Знаете, че в ЦСКА имаше проблеми през зимата както около подготовката, така и около селекцията. На мен ми се искаше да вземем повече българи, но имаше вмешателство от близки на президента. Благодарение на името и работата, която успяхме да наваксаме ЦСКА се върна на победния път. Имаше много нападки по времето, по което аз бях треньор. Питаха ме защо отиваме в чужбина, а то е много просто. Търсехме по-топъл климат и по-добри условия. Дали ще е Либия, дали ще е Турция… Трябва да се съобразяваме, че футболистите също имат мнение. Отделяме ги дълго време от семействата и въпреки че получават добри заплати, да не забравяме, че и те са хора. От много години се коментира, че трябва да бъде сменен форматът на първенството, но в това отношение куцаме сериозно.

– Каква роля изигра завръщането на Стойчо Младенов на “Българска армия”?

– Това, което беше при мен, остана и при Стойчо. Неговата сериозна работа и тази на екипа му даде резултат. Направиха се и грешки. Някои опитни не оправдаха доверието, но няма да цитирам имена, защото футболистите са чувствителни. А са чувствителни, защото имат свои журналисти и ако искате, потърсете техните журналисти, за да разговаряте с тях.

– Какво имате предвид?

– Нека спрем дотук и да не коментираме повече, защото аз като футболист не съм имал тази помощ и този комфорт. Информацията трябва да е чисти и точна, а не да се създават бързо звезди, които не го заслужават.

– Изопачава ли се информацията?

– Има много такива случаи. Вижте какво е при Слави Трифонов. Оставил съм го момчето на свобода там да си коментира. Сигурно е беден и получава разрешение от мен да изкарва някой лев. Досега не ми е благодарил.

– Предстоят мачове на националния отбор. Как виждате бъдещето му?

– Много е трудно. Етапите на подмяна и дългите години, в които пропускаме големите първенства се отразяват на футболистите, а двойно и тройно по-тежко е на президента и треньорите, които отговарят за националния отбор. Преценката трябва да бъде над 100%, за да си сигурен, че даден футболист ще свърши работа в конкретния мач. Лошото е, че в българския футбол винаги е имало вмешателство. Така беше по мое време, така е и сега. В същото време вече сме в Европейския съюз и във всеки един момент при нас пристигат чужденци, които отнемат шанса на нашите младежи и юноши. Самите школи у нас пък не функционират и на 20%. Вие журналистите все се вглеждате в ЦСКА, но навсякъде е така. Надявам се премиерът да спази обещанието си да помага на школите и така отговорността ще падне повече върху клубните ръководители. Конкуренцията ще стане по-голяма и нашите юноши няма да бъдат измествани от чужденците. За жалост у нас идват посредствени футболисти от чужбина. Само ние, Левски и още един-два клуба все успяваме да вкараме по някое момче от школата, което се превръща в титуляр. В другите отбори зее пропаст.

– Как да се осъществи промяната към по-добро?

– Казал съм го отдавна, но няма кой да ме чуе. Ако се получат 100 евро, 50 да бъдат вложени в деца и юноши. Още преди Ицо, Любо, Емо, Наско, Боби и другите да станат големи звезди съм питал какво пречи 5% от продажбата на баткото да остане в школата, но никой не го взе насериозно.

– Тече дискусия за намаляване на отборите в елита. Трябва ли да бъде редуциран броят им?

– Пропуснахме голям шанс за много наши млади футболисти и да излезе нашето първенство по-бързо в европейските стандарти по отношение на техните програми. Вече можеше да сме на доста по-добро ниво, а националният отбор да бъде захранван с качествен материал. Процесът се забавя вече 20 години. Много страни го направиха. В Швейцария, къде ли не… Много страни… Ще кажете, че там има банки. Има банки, ама са по-слаби футболисти от нас. По-бързо е и отношението на феновете към отборите, които обичат. Наблюдават се повече мачове между силни отбори.

– Какво ще пожелаете на привържениците у нас?

– Винаги сме имали големи футболисти – и преди 9-и септември, и след това. Неслучайно сме печелили Балкански купи и какво ли не. Една малка страна, която стигна до четвъртото място в Америка. Пожелавам си отново да бъде така. Едно голямо име в европейския футбол казваше преди години, когато жънехме успехи с ЦСКА – Вие сте далечният изток. Вече не трябва да бъдем такива. От страна на премиера се наблюдава амбиция да вървим нагоре и вярвам, че това ще стане. Въпросът със средставата също е съществен, защото без средства не става нищо. Футболните хора трябва да се обединят и да работят за играта.

ЦВЕТОМИР ЛАЗАРОВЦСКА върна базите си в Годината на Дракона

ЦСКА София официално е собственик на стадион “Българска армия” и прилежащите към нея бази, както и на базата в Панчарево. Това бе обявено на пресконференция, на която присъстваха министър Свилен Нейков, както и собственикът на ЦСКА София Димитър Борисов, президентът Димитър Пенев и изпълнителният директор Венцислав Живков. Договорът е за срок от 20 години.

Двете страни положиха подписите си под контракта и това вече позволява на “армейците” да започнат инвестиции в собствените си бази.